В Молдове

MAIA: Tot mai mulți agricultori beneficiază de subvenții

Автор: Lidia Danila
agricultori beneficiari de subvenții MAIA - agroexpert.md

Numărul agricultorilor beneficiari ai subvențiilor din bugetul de stat este într-o continuă creștere. Acest lucru este reflectat în cadrul unei analize elaborate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) pentru ultimii șase ani.

În 2018, numărul de cereri depuse de agricultori a fost de 7.416, în timp ce până în 2023 acest număr a crescut la 16.334.

„Această cifră reflectă o dublare a interesului și a angajamentului fermierilor de a accesa fonduri pentru dezvoltarea sustenabilă a activităților agricole. De asemenea, numărul de fermieri unici care au depus cereri a crescut semnificativ, de la 4.411 în 2018 la 8.233 în 2023”, precizează MAIA.

Bugetul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) a crescut semnificativ de la 900 de milioane de lei în 2018, la 1.7 miliarde de lei în 2023.

În plus, în 2023 s-au alocat suplimentar 200 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, oferind mai multe resurse pentru susținerea fermierilor care au fost afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

Recomandăm și: Votat: Guvernul alocă 200 de milioane de lei pentru fermierii mici și micro

Valoarea totală a investițiilor declarate în agricultură a crescut în fiecare an, de la 3,8 miliarde de lei în 2018 la 6,2 miliarde de lei în 2023.

„Aceasta arată că fermierii au investit din ce în ce mai mult în dezvoltarea activităților agricole, cu sprijinul resurselor oferite de Guvern. MAIA continuă să susțină inovația și creșterea în sectorul agricol și reiterează rolul semnificativ al agriculturii în economia națională și în asigurarea securității alimentare pentru cetățenii noștri”, au menționat reprezentanții instituției.

Totodată, aceștia au adăugat că progresul va fi susținut în continuare, prin constituirea Camerelor Agricole, ce vor reprezenta și promova interesele și drepturile agricultorilor în relația cu autoritățile publice.

Amintim că, raportul la proiectul de lege care prevede crearea camerelor agricole a fost aprobat, pe 27 martie, de membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale.

„Crearea camerelor agricole înseamnă stoparea distrugerii, nimicirii și degradării agriculturii din țară și procesului de creștere și dezvoltare. Am văzut cum este agricultura în statele unde sunt asociații, camere agricole și există cooperative și relații profesioniste între agricultori. Proiectul de lege este în totalitate inspirat din Austria. A fost efectuată o deplasare de către Ministerul Agriculturii și asociațiile de profil, iar agricultorii din Moldova care au participat la vizită au conștientizat importanța acestui gen de asociere”, a susținut ministrul Vladimir Bolea.

Citește și: Crearea camerelor agricole: Suport pentru fermieri sau colectivizare forțată

Paralel, Asociația „Forța Fermierilor” și-a arătat dezacordul cu privire la proiectul legii. Asociația a îndemnat legislativul să excludă proiectul legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole din ordinea de zi sau să-l remită înapoi Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară.

Te-ar putea interesa și: Fermierii, împotriva camerelor agricole: Încalcă dreptul la libera asociere

Referitor la acordarea sprijinului financiar, precizăm că, în anul 2023, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat un număr record de cereri. În urma estimărilor, cele mai multe cereri au fost depuse de producătorii agricoli din Cahul, Orhei și Briceni. Despre aceasta au precizat reprezentanții AIPA într-un răspuns pentru AGROEXPERT.

Află și: AIPA: Fermierii au solicitat în 2023 un număr record de subvenții

Producătorii agricoli din Cahul au luat inițiativa, depunând 380 de cereri pentru sprijin financiar. Cei din raionul Orhei se află la mică distanță, cu fermieri hotărâți să primească sprijin prin 379 de cereri depuse.

Totodată, cei mai mulți agricultori care au solicitat subvenții în anul 2023 au o suprafață de teren de până la 100 de hectare.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!